Mød Annalea: Mobilen er mit liv

30-årige Annalea Lehrmann kan slet ikke undvære sin mobil som hjælpemiddel på HF.

Annalea Lehrmann kan slet ikke undvære sin mobil. Den 30-årige HF-kursist har stor glæde af elektroniske hjælpemidler til ordblinde.

Hvilken uddannelse tager du på VUC Roskilde?

Jeg startede med at tage 10.klasse på den almene voksenuddannelse (AVU), og efter sommerferien i 2016 startede jeg på HF enkeltfag. Her er jeg lige blevet færdig med biologi, og er nu stadig i gang med engelsk, dansk, samfundsfag og historie. I august 2017 kommer der en særlig HF for ordblinde, og den vil jeg virkelig gerne starte på.

Hvordan får du hjælp hos VUC Roskilde?

Jeg får noget særlig engelskundervisning, der hedder HELP 3 timer om ugen. SPS-samtaler har jeg halvanden time om ugen, som hjælper mig med struktur og studieteknik. Mit studie er på fuld tid, og når jeg samtidig bruger tid på at køre fra Stevns til Roskilde hver dag, kræver det meget tid og planlægning i hverdagen.

Derudover har jeg mulighed for at søge dispensation til at få længere arbejdstid til eksamen, og CD-ord på computeren hjælper mig med at stave, mens jeg også bruger min mobil til at tale tekst direkte ind på min computer eller telefon, når jeg skal skrive opgaver.

Og så vil jeg også nævne VUC Roskildes it-café, som foregår hver onsdag fra 18:30 til 20:30. Det er virkelig fedt, fordi jeg møder andre ordblinde, vi bliver introduceret for nye apps og vi kan hjælpe hinanden. Caféen har også sin egen side på Facebook.

VUC Roskildes it-café er virkelig fed, fordi jeg møder andre ordblinde, vi bliver introduceret for nye apps og vi kan hjælpe hinanden.

Hvilke hjælpemidler har du fået?

En scanner-pen og scanner-mus. Musen er smart, fordi den scanner teksten til en Word-fil, som jeg kan redigere direkte i på computeren. Den ligner en helt almindelig mus, og det er jo også fint, for de ordblinde, der ikke bryder sig om, at alle kan se, de har brug for et hjælpemiddel.

Og så kunne jeg slet ikke undvære min Iphone 6s Plus. Mobilen er mit liv, fordi jeg har så mange gode apps på den, som hjælper mig med både at læse, skrive og oversætte. Den ekstra store skærm er en kæmpe hjælp, fordi det gør det nemmer og mere overskueligt at lave lektier på den.  

Hvad vil du bruge din HF-uddannelse til?

Til at optimere mig selv. Jeg vil blive bedre og klogere, mens jeg går her, for jeg ved ikke endnu, hvad jeg skal lave bagefter. Mit mål er at få så høje karakterer som muligt, så jeg kan vælge og vrage i mine muligheder for fremtiden.