Mød Flemming: Bare hop ud i det

Flemming er chauffør på fuld tid, 47 år og ordblind kursist.

Flemming Brandt har været ordblind hele livet. Nu får den 47-årige chauffør uddannelse i sine elektroniske hjælpemidler på VUC Roskilde.

Hvordan fik du hjælp?

Jeg har fået støtte siden jeg gik i 3. klasse i 1978. Dengang var det noget med at lytte til lydbånd og kigge i en bog. Siden har jeg været forbi mange forskellige specialskoler i København, og i foråret 2016 tog min chef fat i mig. Kompetenceudviklingsfonden giver støtte til, at jeg kan få hjælpemidler og kursus på 60 timer på VUC Roskilde.

Hvilke hjælpemidler har du fået?

Jeg har fået en scanner-mus, som kan scanne papirbreve fra kommunen og læse dem op. Jeg har også et program, som deler mobil og computerskærm, så nu har jeg lært at tale til dikteringsprogrammet i min computer eller telefon, og så skriver den det, jeg siger. 

Desuden har jeg fået en Iphone 6, som både kan skrive, hvad jeg siger og læse en tekst højt. Det er smart, hvis jeg for eksempel vil have en fransk rødvin i Netto. Jeg kan finde flasken, scanne etiketten med telefonen og få læst op, om vinen faktisk er fra Frankrig.

Kompetenceudviklingsfonden giver støtte til, at jeg kan få hjælpemidler og kursus på 60 timer på VUC Roskilde

Hvordan får du hjælp hos VUC Roskilde?

Jeg er i afdelingen i Køge en formiddag om ugen. Her får jeg uddannelse i at arbejde med mine hjælpemidler. For eksempel har computeren det med at tage baggrundsstøj med ind, når jeg taler til den, eller den googler sig frem til noget sludder. Derfor må jeg lytte, tale og skrive igen. Det kræver lidt arbejde, at jeg tænker anderledes, når jeg aldrig skal skrive, men tale.

Kan du arbejde, mens du får uddannelse?

Ja, selvfølgelig. Jeg arbejder på fuld tid som chauffør hos Arla – tidligt om morgenen, hvor jeg møder ind klokken 3, har fri klokken 8 og tager i skole fra klokken 9-12 om mandagen. Det er lidt hårdt, men jeg skal ikke klage, når jeg tænker på alt det, jeg får ud af det.

Har du et råd til andre ordblinde?

Du skal bare hoppe ud i det. Men det kommer ikke gratis, det vil koste dig hårdt arbejde, ellers lykkes det ikke. Der er hjælpemidler at få, og VUC Roskilde har også hjulpet mig med ansøgningen. Det eneste dårlige, jeg kan sige er, at der har været en virkelig lang behandlingstid i kommunen, før jeg fik mine hjælpemidler. Jeg måtte vente i mere end 4 måneder.